Élménybeszámoló a Krk szigetről

Az idei nyaralást Horvátországba tervezte a család, így aztán rögtön úgy irányítottam a kiválasztandó célpontot, hogy az egy IOTA sziget legyen. Mivel a cél csak a "könnyed QSO gyártás" volt, elegendonek találtatott a közeli és könnyen elérheto KRK sziget. Miután már biztos volt, az utazás és a hely, megkerestem 4XG Gézát, hogy tudnának-e vertikálokat kölcsönözni. Géza készséges volt, így nem kellett a saját antennám letornászni a tetorol, meg valószínu az csak tetocsomagtartón lett volna szállítható.

Végül ami bekerült az autóba: 2 db DunaX vertikál: GPN3B - 14/21/28 és GPW3B - 10/18/24-re, TS430S+illeszto + memóriás elkey.

A QTH a sziget északkeleti részében volt Silo üdülo városkában. Az apartman pedig a tenger fölé nyúló gerincen helyezkedett el. Attól eltekintve, hogy néhány ház USA irányban belelógott a "képbe" egész jó volt a QTH (A következo akadályt a szemközti part magas hegyei képezték).

Házi asszonyunk tudott pár szót angolul, így rögtön a ház bemutatásánál mondtam neki, hogy én bizony antennát szeretnék valahová feltenni. A "no problem" válasz megnyugtatott és amíg a többiek kipakoltak én terepszemlét tartottam. Egyetlen hely volt ahol normálisan fel lehetett rakni az antennákat: az emeletre felvezeto külso lépcso korlátja. Igaz a déli irányban fal volt, de a fo irányok nyitottak voltak. A kis kert elegendo volt a radiálok kihúzására és mindössze annyi gondom volt, hogy a rövidebb radiálok túl meredekek voltak, ami miatt 24 és 28MHz-en nem volt annyira jó az SWR. Mint aztán hamar kiderült ez nem is volt baj, mert terjedés sem volt ezeken a sávokon. A lényeg, hogy mire a család készen állt egy csobbanásra, már állt a WARC-os vertikál. Aztán mikor bekapcsoltam a riget, azt hittem rosszul raktam valamit össze, olyan süket volt minden. Aztán az idok folyamán kiderült a technikával nincs semmi baj, csak irtózatosan pocsék terjedés van. Ez kisebb javulásokkal tarkítva, ki is tartott egész héten. Elso este hamar fel is adtam 18MHz-et és 30 méteren próbálkoztam. Itt szerencsére nem volt gond a rossz kondi és hívott szépen Eu, néha egy-egy japán és 50-60 qso-t lehetett óránként csinálni.

Másnap reggel neki rugaszkodtam és felraktam a másik vertikált is az elozotol mintegy 3-4 méter távolságra. Fél tizenegykor csináltam egy gyors próbát pár QSO erejéig, aztán irány a víz. Este már jobban lehetett válogatni a sávok között és 18MHz is ment egy darabig Japánnak. Több este megpróbáltam kivárni, hogy beinduljon 20 méter USA irányba, de sajnos ez nem jött be. Aztán taktikát változtatva, hajnalban keltem fel, de akkor sem akart összejönni a dolog  (30 méteren még inkább hívtak). Sajnos a terjedés istenei nem voltak velem.

Összességében mintegy 1600 QSO lett 90%-ban Eu és CW QSO-k. Magyar állomás sem túl sok lett, hisz többnyire felso sávokon voltam és Krk azért elég közel van hozzánk

A technika végig kitartott, a DUNAX vertikálok jól muködtek (tnx!).

A QSL lapok épp ma lettek készen, minden lapra fogok válaszolni és a HA állomásoknak automatikusan megy a QSL.

73! de Laci
9A/HA3NU/P
2002. Szeptember 13.
 
csik

vissza