E28DX-Expedicio Samui szigetén

 1991 májusában kaptam meg elsô alkalommal az adóengedélyemet Kambodzsában, XU7VK hívójellel, amelyet azóta folyamatosan megújít az itteni hatóság. A rádiózás, az eddig létesített 19 ezer összeköttetés, a DX vadászaton, a hazai kapcsolaton túl lehetôséget biztosított a Dél-kelet Ázsia térségében rendszeresen dolgozó állomásokkal is a kapcsolattartásra. Egyik ilyen állomás a HS0AC Bangkokból, a Thaiföldi Rádióamatôr Szövetség központi állomása is. Különösen sokat beszélgettem az állomás fôoperátorával, a Bangkokban dolgozó G3NOM, Ray-el. Ez év elején egyik beszélgetésünk alkalmával, mesélték el tervüket egy kitelepülésrôl amit március végére terveznek Samui szigetére és minden konkrétum nélkül megemlítették, hogy engem is szívesen látnának a résztvevôk között. Egy ideig nem került elô ez a téma, mígnem a telefax hozott egy, személyre szóló meghívást az Expedícióban való részvételre. Az elôzetesen betervezett dátum elcsúszott ugyan két héttel késôbbre a Spratley DX Expedíció miatt amelyben Ray is résztvett, de ez nem okozott gondot. Egy-két gyors üzenetváltás az AMTOR MAIL-boxon keresztül és az elhatározást tettek követték. Az utazás szervezése, a repülôjegyek megvásárlásából állt, ami nem volt nagyon egyszerû feladat, mert az új idôpont közel esett a thaiföldi újév háromnapos ünnepéhez és ez hatalmas zsúfoltságot okozott a repülôjáratokon. A rádióamatôr segítôkészség azonban itt is segített, mert a Bangkok Airways légitársaságnál a HS7AMT, Santi segített két helyet lefoglalni a Bangkok - Samui - Bangkok útvonalon. Az utazás elôtt néhány nappal, kezünkben a kedvezményes árú repülôjegyekkel - a thaiföldi légitársaság ily módon támogatta a thai rádióamatôrök rendezvényét -  feleségemmel lázasan készültünk az utazásra.. 

 Végre elérkezett a hétvége és mi már kora reggel madártávlatból néztünk le Phnom Penh-re, a még száraz rizsföldekre majd Bangkokra, ahol rövid várakozás és átszállás után, már a Thaiföldi öböl felett repülve közeledtünk a célpont felé. A kellemes repülôút után a kora délutáni órákban érkeztünk meg az Orhidea nevû üdülôbe, amely a sziget dél-keleti csücskében, közvetlenül a tengerparton volt. A sziget egy igazi tropikus paradicsom. Az egyenlítôtôl északra 9,5 fokra található, a maláj félszigettôl 32 km-re a Thaiföldi öbölben. A sziget méreteit tekintve nem túl nagy, mintegy 247 négyzetkilométer a területe. Kellemes homokos tengerpartja, dimbes dombos felszíne amelyet sok helyen pálmaerdô borít, a mintegy 30 ezer helyi lakoson kívül az európai turisták számára is nagyon kedvelt uticél. Az üdülô szinte teljes egészében a rádióamatôrök részére volt lefoglalva ezalatt az egy hét alatt. A szállás önálló, fürdôszobás bungalókban volt. Az üdülô területén mûködött egy nagyon kellemes és nem drága étterem, valamint egy nagyméretû és tiszta medence is szolgálta a vendégek kényelmét. Minden adva volt tehát ahhoz, hogy a rádiós expedíció sikeres legyen. Néhány konkrét adat az expedícióról: 

Az Expedíciót a Thaiföldi Rádióamatôr Szövetség és a Dél Thaiföldi Egyesült Rádiós Szövetségek közösen szervezte. Az expedíció kitûzött célja, hogy bemutatót és konzultációs lehetôséget biztosítson az új engedélyes rádióamatôrök számára. Bemutassa a rövidhullámú, ultra-rövidhullámú és mûholdas összeköttetés legfôbb üzemmódjait,  valamint összeköttetési lehetôséget biztosítson az AS101 számú szigettel az IOTA diplomához. A különbözô sávokon tervezett üzemmódok: CW, SSB, FM, RTTY, AMTOR, PACKET, SSTV. A használható amatôrsávok: 160, 80, 40, 20, 15, 10, 2 m és a 70 cm.  Az expedíció hívójelei: E28DX, E28UT, HS8AS. Az expedíció idôtartama: 1994. április 8-14. Az expedíció operátorai a helyi rádióamatôrök mellett Japánt, Angliát, USA-t és Magyarországot képviselték. 

Az expedíció a kitûzött célt jól megvalósította. A szervezôk határtalan lelkesedése biztosította a folyamatos rádiózás lehetôségét és emellett megfelelô kulturális programokat is szerveztek. Szombaton este Sethaporn Cuskipituck úr a thai Posta vezérigazgatójának általános helyettese, a rádióamatôr ügyek legfôbb felügyelôje koktélpartit adott a megjelentek tiszteletére. A menü választékos összeállítása igazodott a tengerparti környezethez, fôként halak, különbözô rákok, és a trópusi zöldségek / bambuszrügy, szójacsira, citromlevél, gyömbér, stb/, gyümölcsök képezték alapját és a thai konyha hagyományainak megfelelôen csípôs szószokkal kínálták. A vacsora ideje alatt thai népitáncosok gondoskodtak a vendégek szórakoztatásáról, igy néhány percben betekinthettünk a thai tánckulturába is. A vacsora után Cuskipituck úr átadta az új illetve a magasabb fokozatú adóengedélyeket a jelenlévôk hangos ünneplése közepette. Néhány perces beszédben méltatta a thaiföldi rádióamatôr mozgalom elmúlt években megvalósult gyors fejlôdését. Tolmácsolta a kormány és a hatóságok támogató állásfoglalását a rádióamatôr mozgalom további fejlôdésének elôsegítése érdekében. Ugyanakkor elmondta, hogy mind a központi mind pedig a helyi hatóságok továbbra is kérik a rádióamatôrök aktív részvételét és a hivatalos szervek hírközlésének segítését a Thaiföldön gyakori rendkívüli idôjárási körülmények /ciklonok, hurrikánok/ esetén is. A G3NOM, Ray rövid élménybeszámolót tartott a Spratly DX expedícióról. John HS0ZAK, aki az USA-ból érkezett és orvosként hosszabb ideje Thaiföldön dolgozik szintén  beszámolt tapasztalatairól, arról, hogyan látja a helyi amatôrmozgalom fejlôdését. Joshi, JA1UT a jelenlévô japán rádióamatôrök nevében beszélt és elmondta, milyen expedíciókat terveznek japán rádióamatôrök a közeljövôben. Jómagam megköszönve a kedves meghívást, néhány percben elmondtam milyen körülmények között rádiózok Kambodzsában. A vacsora hivatalos része után még sokáig beszélgettünk, kicseréltük tapasztalatainkat, de közben már megjelent az éterben mindhárom állomás. 
 
 
A három állomás nagyon színvonalas készülékekkel volt felszerelve, köztük IC 781, TS 850, FT 890, TS 50, FT 650, FT 290 és FT 490-el. Az antennapark is kellemes volt, 3 elemes, 3 sávos forgatható Yagi, dipolok és vertkál az alsó sávokra, köztük egy egy elemes quad a pálmafák közé kifeszítve a 80 méterre és 144/432 keresztyagi a mûholdas összeköttetésekhez. Az expedíció ideje alatt készített összeköttetéseket, az alábbi táblázat -amit a HS0AC küldött meg részemre - tartalmazza: 

XU7VK DE BV5AG QTC 4 - BV9P QRX IN MAR/APR - GA+? 
  

ZCZC NR 3918 FROM HS0AC 0424/1640Z 
TABLE 1   E28DX QSO BREAKDOWN 

CALL   BAND    SSB/CW  FM  RTTY    TOTAL 
SIGN   METRES 

E28DX   160      12                  12 
E28DX   80       61                  61 
E28DX   40      104                 104 
E28DX   20     1500          53    1553 
E28DX   17                            0 
E28DX   15     1576                1576 
E28DX   12                            0 
E28DX   10      136                 136 

TOTAL          3389          53    3442 

TABLE 2   HS8AS QSO BREAKDOWN 

CALL  BAND  SSB/CW     TOTAL 
SIGN  METRES 

HS8AS   40      600                 600 
HS8AS   20      200                 200 
HS8AS   15      200                 200 

TOTAL          1000                1000 

TABLE 3   E28UT QSO BREAKDOWN 

CALL   BAND   SSB/CW    FM  SAT  SSTV TOTAL 
SIGN   METRES 

E28UT   20                        15    15 
E28UT   17       84                     84 
E28UT   12       54                     54 
E28UT   10             800             800 
E28UT   6       100                    100 
E28UT   2                                0 
E28UT   2/70CM              200        200 

TOTAL           238    800  200   15  1253 
  

TABLE 4   QSO TOTALS 

E28DX        3442 
HS8AS        1000 
E28UT        1253 

GRAND TOTAL  5695 

TABLE 5   SHORT WAVE LISTENER SATELLITE REPORTS 

SWL       TELEPHONE     WRITTEN 
REPORTS 
SATELLITE       600         134 

AO10 A013 AO21 

FILENAME E28DX2.WK1.L. 

NNNN 

Különösen érdekes volt, ahogyan Chawalit, HS1GOS vezetésével bevonták az expedició munkájába a "csak" URH kézirádióval rendelkezô és az ország különbözô területén tartózkodó amatôröket. Az O21 mûholdon, minden látható pálya idején thai nyelven tájékoztatást adtak az expedíció munkájáról, és kértek vételjellemzést telefonon vagy levélben. Mivel a celluláris telefonhálózat a szigeten jól mûködik, így a periódusok után sûrûn csörgött az erre a célra létrehozott telefonügyelet készüléke és fogadta a 600 hívást. 

A sok beszélgetés egyik számomra érdekes eseménye volt, amikor a HS1ASC, Thida a HAM NEWS  thaiföldi amatôr újság szerkesztôje elmesélte: Károly, a HA8KJ/MM - akivel én Phnom Penh-i QTH-ról beszélgettem néhányszor - az elmúlt hetekben személyesen is meglátogatta a szerkesztôségüket  Bangkokban és nagyon kellemesen elbeszélgettek a két ország rádióamatôreinek életérôl.  

A kulturális programok közül szerintem kiemelkedô volt egy hajókirándulás a Tengeri Nemzeti Parkba, az Ang Thong szigetekhez. A szigetek, a kisebb-nagyobb sziklaszirtek, a mélykék tenger látványa számomra csodálatos élmény volt. Ennek fényét még az utolsó esténk nem igazán kellemesnek mondható eseménye sem homályosította be. Történt ugyanis, hogy éjfél felé, egy a HS0/G3NOM társaságában elköltött kellemes vacsora és beszélgetés után, elindultunk átöltözni a bungalónkba, hogy a búcsúzásként tervezett néhány QSO-t már szabadidôruhában csináljuk meg. Amint kinyitottam a fürdôszoba ajtaját, hát egy kígyó nézett velem "kígyószemet". A négy év trópusi szolgálat alatt láttam már kígyókat nem csak rács mögött, de most meglepôdtem és egybôl be is húztam az ajtót. A feleségem nem is akarta elhinni, hogy egy igazi kígyó csúszkál a fürdôszobában. A segítségkérésemre azonnal átjöttek a helyi, ezügyben nagy gyakorlattal rendelkezô amatôrök, akik megnyugtattak minket: 
 ez egy gyerek kígyó, talán ma még nem is mérgezô / a kígyók szerintük 8 napos korukra érdemlik ki a mérges kígyó címet /, szóval ne féljünk. Biztos ami biztos azért azonnal átköltöztettek minket egy másik házba. A költözködés miatt már nem volt lehetôség a QSO-zásra.  

Másnap reggel korai kelés, búcsúzkodás és egy száguldás után éppenhogy elértük a repülôgépet, hogy azután este 7 megán már az "otthoni" QTH-ról jelentkezve adtunk hírt a sikeres hazaérkezésrôl és köszöntük meg még egyszer a nagyon kellemes élményt. Sajnos idônk szûkreszabottsága miatt nem vehettünk végig részt az expedíció munkájában, de az ott eltöltött hétvége jó lehetôséget biztosított a személyes találkozókra, beszélgetésekre. El kell mondanom, hogy nagyon kedvesen fogadtak minket és a nem tolakodó figyelmességük igen kellemessé és emlékezetessé tette számunkra az ott töltött napokat. Itt, ezen a helyen is külön elismerés illeti a fôszervezôk, HS1AAM Chamlong és a HS0/G3NOM Ray munkáját valamint a Surat Hani megye kormányzójának aktív segítségét. 

Phnom Penh, 1994. május 21. 

  
                                                                       

Csige  Sándor 

HA 7 VK / XU 7 VK