1997 október 31. - november 7.

Team:

 HA 4 GDO - Tamás, HA 4 XG - Géza, HA 6 NL - Laci

HA 6 PS - Zsolti, HA 6 PX - Csaba, HA 9 AX - Imi, HA 0 HW - Laci

 

 

HB0/HA.....   
     
írta: Szabó László HA0HW   

A HA-QRP verseny alkalmából ismét Liechtensteinbõl dolgoztunk mint HB0/HA5RT/p.  
A csapat tagjai: HA4GDO Tomi, HA4XG Géza, HA6NL Laci, HA6PS Zsolti, HA6PX Csaba, HA9AX Imi, és HA0HW Laci.  

Ragyogó délelõtti napsütésben érkeztünk Triesenbe, ebbe a Malbun hegy lábánál, oldalában meghúzódó kellemes kisvárosba.  
A költözködés, antennatelepítés nem okozott gondot, hiszen már több éve a Shönblick nevû családi panzióban töltjük november elsõ hetét.  
Nyolcvan méterre most is egy inverted V-t tettünk fel, a távírósáv elejére optimalizálva. 160- 10 méterig minden sávra volt legalább egy antennánk, dipol vagy vertikal formájában.  
A 80 méteres QRP állomás délután 4-tõl reggel 8-ig mindennap 3 óránként váltott operátorokkal- 3511 kHz-en illetve néhány állomás figyelmetlensége miatt a környékén volt hallható.  
A terjedés és az aktivitás is hullámzó volt. Néha azt hittük nem sikerül túlszárnyalni a tavalyi eredményünket. A kiváló operátoroknak és a természet kegyességének köszönhetõen végül is sikerült! 1377 QSO-t naplóztunk (duplák nélkül!) a versenyben, 51 ország-szorzóval 140097 pontot értünk el.  
Másik 3 munkahelyet is felállítottunk, így az éppen nem versenyzõ operátorok a felsõbb, vagy éppen a legalsó sávon is QSO-zhattak. Tapasztalatunk szerint 14 MHz-tõl felfelé nagyon rossz terjedés volt. A versenyen kívüli összeköttetések kétharmada  160-40-30-20 méteren született. Minden állomásnak volt számítógépe a log vezetésére, ami nagyban megkönnyítette munkánkat. A log-szoftver tartalmazott távíró generátort is, így nem volt gond hosszú percekig CQ-zni. 14 MHz-en RTTY összeköttetéseket is csináltunk, nagy örömére azon keveseknek, akik éppen a megfelelõ idõpontban voltak bekapcsolva. A szatelit kísérleteink nem jártak eredménnyel. A távolabbi, de nagyobb hegyek kitakarták az alacsony emelkedésû pályákat.  
A versenyen kívül 5500 QSO-t létesítettünk.  
Ötödikén délután rendkívül erõs szél támadt fel, másnap reggelre antennák törtek, huzalok szakadtak, a maradékot pedig mi szedtük le. Hatodikán már csak a 80 méteres antenna állta a sarat, illetve a szelet.  
Mondanom sem kell, hogy hazaindulásunk reggelére elcsendesedett a szél, kellemes õszi napsütésben autóztunk hazafelé..  

   

73 de Laci HA0HW 

megjelenik: a MRASZ Közlemények 1997 decemberi számában

 

 

Fotóalbum