Második Magyar - Német rádióamatõr expedíció Liechtensteinben
 

 

Elõzmények: 
-----
Beharangozó Bulletin a PANNON DX Klub levelezõlistájának archívumából: 

2000 Oktober 28 es November 5 kozott HB0 korzetbol (Liechtenstein)fogunk radiozni, mint a masodik magyar-német liechtensteini expedicio.(Az elso 1999-ben volt, mas nemet operatorokkal HI :) ) Az expedicio tagjai: HA 0 HW - Laci, HA 4 DX - Tamas, HA 4 XG - Geza, DL 2 SBY - Kazik. QTH-nk egy hegyi fahaz lesz Triesenberg nevu kis falu kozeleben, kb 1300 m tengerszint feletti magassagban. A QTH kivalasztasa a tavalyi expedicio soran tortent. A kivalasztas egyik fo szempontja a hazhoz tartozo legelo, ami az eddigi expedicioink legnagyobb antennaparkjanak kiepiteset teszi lehetove! Valamennyi RH savon CW, SSB es RTTY  uzemmodban, valamint  lehetoseg szerint muholdas uzemmodokban is aktivizaljuk magunkat.
A forgalmazas soran HB0/<sajat hivojel>/P hivojelekkel fogunk dolgozni. Minden operator maga kezeli a QSL lapjait mind az irodan keresztul, mind pedig a direkt cimekre erkezo QSL lapok eseteben. A bevalt gyakorlatnak megfeleloen a magyar allomasokkal letesitett osszekottetesekrol automatikusan elkuldjuk hazaerkezesunk utan a QSL lapokat! Remeljuk sok listatagot (is) udvozolhetunk a LOG-ban!

73! (88!) HA 4 DX - Tamas - az expedicio tagja
-----

Péntek délután indultunk el Rácalmásról (HA4DX QTH-ja) négyesben egy megrakott utánfutóval, illetve az azt vontató kombi Astrával. Az utazás résztvevõi: HA 0 HW - Laci, HA 4 DX - Tamas, HA 4 XG - Géza és közös barátunk Zsolti. 

Alig egy órával az utazás megkezdése után máris szemtanúivá, majd tevékeny közremûködõivé váltunk egy sajnálatos balesetnek: az elõttünk haladó furgon sofõrje vélhetõen elaludt, és sávját elhagyva frontálisan ütközött egy kamionnal. Egy halott sofõr, egy lábatörött kamionsofõr, egy csomó roncs az úton, és néhány tonna gyümölcs és zöldségrakományból keletkezett torlasz. Segélyhívások, sofõrmentés, elsõsegély nyújtás, a helyszínelõk bevárása, majd kissé felspanolt idegi állapotban kerülõúton az utazás folytatása. 

Mivel a pénteki nap délelõttjét még mindannyian munkával töltöttük, ezért az út éjszakai részét az aktuális sofõr kivételével szunyókálással töltöttük, csak a tiroli táj reggeli fények által öltöztetett szépségére élénkült fel a társaság. 

Csodálatos napfényes idõben érkeztünk meg Liechtensteinbe. Egy rövid várakozás után - mely nem is jött rosszul a túlterhelt autónak a hegymenet után - a megbeszélt helyen találkoztunk Kazik - DL 2 SBY barátunkkal és hamarosan el is foglaltuk QTH-nkat. A délután hátralevõ részét antennatelepítéssel, valamint a technikai felszerelések kicsomagolásával és az adószoba berendezésével töltöttük el. A hely lehetõségeit kihasználva az alábbi technikát telepítettük le az elkövetkezõ napok alatt: 

Antennák: 
160 m - Inv VEE Dipole
80 m - Inv VEE Dipole
80 - 40 - 30 - 20 - 17 - 15 - 12 - 10 m  - SP vertikál 
40 - 30 - 20 - 17 - 15 - 12 - 10 m  - R7 vertikál
30 - 17 - 12 m - HA 4 XG - Warc GP
20 m - Pecabot monoband GP
12 m - Pecabot monoband YAGI

... több antennát nem telepítettünk, de további 10 antenna állt még rendelkezésünkre összecsomagolva szükség szerint. 

Berendezések: 
1. munkahely - DL 2 SBY: FT-900 + Kenwood PA - kb 500 W
2. munkahely - HA 0 HW: FT-840
3. munkahely - HA 4 DX: TS-450SAT + HAL ST6000 (RTTY) 

Vasárnap kora délután meglátogattuk a HB0/HB9AON - versenycsapatot. 

A csapat egy liechtensteini viszonylatban megszokott méretû telken rendezkedett be. A terepviszonyokat jó kihasználtsága érdekében a ház két oldalán emelkedõ dombok tetején álló két fenyõfa közé egymáshoz kötve feszítettek ki egy 80 és egy 150 m -re méretezett dipólt, így a betáp pontjuk közel 25 m-re volt a terep fölött. A többi antennát a telek sarkainak közelében elhellyezett oszlopokra telepítettés forgatókkal. Az alábbi antennakomplexum tárult fel elõttünk: 
Az antennak kb. 200x100 m-es teruleten helyezkedtek el egy hegyoldalon. Kelet, Észak-kelet iranyban egy hegy takarta a kilatast. A tobbi irany nyitott volt.

6 el yagi 28-on
5 el yagi 21-en
5 el yagi 14-en
2 el yagi  7-en
dipol es mono Gp 3.5-en (20-25 m magasan kifeszitve, 2 fenyofa kozott)
dipol es FD4 1,8-on
Fritzel 3 savos Gp,
legalabb 1 km koaxkabel (5/8 -os Nokia kabelek!)

A csapat tagjai: 
H
B9AON-DJ2YE - Diethelm
HB9DOD - Tom
HB9LCW - Silvio
DL8EAQ - Heinz
DF1JC - Rainer
DK5EZ - Georg
DL8DAW -  Rolf

Egyéb állomásjellemzõk: 
5 db állomas dolgozott egyidõben, vegfokokkal, pl. DRAKE L4B, AMERITRON,
Vegyes radio keszlet: pl. IC-735, FT...., KeenWood.
Szamitogep halozat, 5 db egyforma gepbol, (+ egy adatgyujto), CT 9.. verzioval futtatva.
A radiokhoz volt kulso antennaszuro is.
Nagyon jol kiepitett foldelo halozat, sodrott, kb. 12 mm atmeroju onozott rezvezetekbol. Az egymas mellett telepitett radiok egyetlen, kozos pontjara csatlakoztak a foldelo vezeteknek, csavaros (vorosrez) kapocsleccel.
A yagik 12 m magas, osszerakhato, katonai arbocokon voltak, egyenkent forgathato (motoros) kivitelben.
A QTH egy berelt fahaz volt. Az 5 allomas, 2 db egymasba nyilo helyisegben, kb. 2x10 m2-en volt telepitve. Az 5 db vegfok 35 C fok koruli homersekletet produkalt. 

Hétfõtõl a terjedés javulásának köszönhetõen egyre szaporábban gyûltek az összeköttetések. Kazik barátunk óránként számoltatott velünk összeköttetés-számot, majd késõbb az elért DXCC körzeteket. Boldogan számolt be lengyel barátainak nap mint nap az elért eredményekrõl, az antennákkal kapcsolatos tapasztalatokról, illetve a közös élményekrõl. 

A hét közepén látogatást tettek nálunk a Rádiótechnika QRP csapatának tagjai, valamint a svájci csapat tagjai is. Kellemes baráti beszélgetés mellett elemeztük a versenyben tapasztaltakat, felevenítettük a korábbi rádióamatõr élményeket.
Nagy örömmel fogadtuk a korábban áltaklunk meglátogatott svájci csapat viszont-látogatását is. Érdekes volt, ahogy a 10 négyzetméteres adószobában 12 amatõr beszélgetett több csoportban ... :))

A hét folyamán többször is 100 km/ó feletti szél bonyolította életünket. Az antennák jól bírták az idõjárás szeszélyeit, csak a pecabot WARC YAGI-t kellett többször leszedni/feltenni, mivel ez a konstrukció nem a szeles idõre van kitalálva. 

Pénteken este megérkezett a hó is. Délelõtti kirándulásunk során hallottuk a hírt, hogy este a 800 m feletti helyeken tartós hó várható - így is lett. Antennáinkat lebontottuk, csak két vertikált hagytunk meg az éjszakai QSO-zásra. Reggel ezeket is lebontottuk és élményekkel, valamint "teleírt" LOG-okkal - összesen több mint 8000 összeköttetést naplóztunk - gazdagon elindultunk haza. 
 
 
 

73! CUL DE 

ex
HB0/HA 4 DX/P - Tamás, HB0/HA0HW/P - Laci, HB0/HA4XG/P - Géza