Elsõ Magyar - Német rádióamatõr expedíció Liechtensteinben

  

Vasarnap este indultunk el Racalmasrol negyesben. Az utazas resztvevoi: HA 0 HW - Laci, HA 0 ET - Feri, HA 4 DX - Tamas, es HA 4 DX/Baratno - Anna.

Az Alpokban elkezdett esni az eso, mire eggel fel nyolcra felertunk a MALBUN tovebe, mar csak nehany tiz metert lattunk a felhozet miatt.
Erdeklodesunk es szemrevetelezesunk alapjan hamarosan kiderult:

- a libego, ami hivatott felvinni minket a CSUCSRA: teljesen nyitott,
- Esokabatunk es pl. szemetes zsakunk a csomagogra: na az nincs,
- Otletunket hogy megvarjuk mig elall az eso azzal valaszoltak meg, hogy most CSAK ennyire esik (ertsd: SZAKAD), de lehet hogy rosszabb is lesz, es mindez ket hetig is tarthat,
- Igen a nemet amatorok fenn vannak a sihazban, radioznak, es intezkednek a reggelinkkel kapcsolatban, csak menjunk mar fel.

Szakado esoben kipakoltunk mindent a kocsibol, atrendeztuk amit "feltetlenul fel kell vinni", majd a libego kezeloitol kolcsonkapott esokabatok "vedelmeben" nekivagtunk az emelkedesnek.
A taj szepsege elmaradt, mivel az alattunk elterulo fenyovak csucsain kivul sokat nem lattunk a felhoben. Eltelt egy perc, majd az esot a havaseso, majd meg egy perc utan a ho valtotta fel, es ez igy is maradt kb hat-nyolc percig, mire elertuk a 2015 meteres tengerszint feletti magassagot. (Brrrr. kozben tobbszor is elhangzott, hogy nem vagyunk normalisak a nyari hoemberepitesi otleteinkkel .... ).

Felertunk, vartak rank. - egy korty hazai torkoly - reggeli - radioallomasok szemrevetelezese - alvasi kiserlet.
Ket oraval kesobb nem birtuk: radiozni jottunk vagy mi ... :))
Meglepetes: most nem radiozunk: eltunt a felho - kisutott a nap - szikrazo 40 cm-es ho mindenutt - tehat most fotozni kell, lehet hogy nem lesz tobb ilyen alkalom. Tobb beallitasban is fotozas, videozas a kesobbi arhivalas es QSL munkak kapcsan.
Ezek utan vegre radioztunk is.

Nehany tapasztalat:
- a felso savokon nappal viszonylag gyenge terjedes: 40-70 QSO/ora.
- az also savokra antenna hianyok miatt es a gyenge nyari terjedes miatt nem is koncentraltunk.
- napnyugtatol beindul a terjedes: hajnalig lehet apritani MINDENKIT.
Ertsd: azonos tererovel es egyszerre lehet venni SP - W3 - W0 - JA - YB - VK - VE - HA - stb ... szoval mindenkit. QSO atlagok a ketszazas hatar kozeleben.

Erdekes jelenseg volt a hoeses elektrosztatikai hatasa: folyamatosan feltoltodott az osszes antenna, masodpercenkent tobb cm -es athuzasokat figyeltunk meg. Sajna mire rajottunk, hogy a kattogo zaj innen szarmazik, az egyik radio (FT-900) vevoje beadta az unalmast ...

Nehany szot a technikarol:
1. allomas:
DL1FDH - Tomas
TS-850SAT
AMERITRON AL-811
15/12 m QUAD/8m
10/6 m QUAD/7m
IC-706 - 6 m-re

2. allomas:
DF6VI - Jo
YAESU FT-900
AMERITROM AL-80B
8 savos vertical
ET9COG-X3 billntyu

3. allomas:
DL4OCM - Tom
IC-706
AMERITRON AL-811H
ETM9COG billentyu
SCS PACTOR RTTY modem
INV-L - 160m
8 savos vertical

Mindharom allomas notebook szamitogeppel es a szokasos CT - vel WF1B - programokkal volt felszerelve.

Erdekesnek bizonyult az egyik notebook szamitogep is, mivel FRANCIA billentyuzete reven csak oreg sas technikaval (neha lecsap) lehetett hasznalni. Ez azert okozott problemat, mivel ezen az allomason nem volt elkey mechanika, igy a folyo szoveges kerdesekre a valasz olyan volt, mintha a betuk lemorzezasa elott egy konyvbol keresnem ki a megfelelo jelkombinaciot. kb 40 QSO utan meguntam a benazast, kozoltem az ellenallomasokkal, hogy QSY 15 m SSB. Nem vart csoda: delutani
idoszakban hihetetlen PILEUP. harom ora alatt tobbszor is 280/292/296 os atlagok adodtak az utolso tiz QSO alapjan szamolt adatokbol. Sok allomas jelezte, hogy HB0 is a NEW ONE (!) in SSB/15m/12m stb.
AZ SSB PILEUP tobbszor is visszatert ezek utan.

Az ido tobbszor is valtozott, de vegul az utolso ket napon szikrazo napsutes - kristalytiszta levego - es ezekk miatt elenkulo kiranduloforgalom lett a jellemzo.

Osszessegeben:
- kb 10.000 Osszekottetes egy het alatt, ebbol kb 3500 HB0/HA ... harom nap alatt,
- barati kapcsolat vendeglatoinkkal 
- egy szuper QTH megismerese (mint a sihaz radioamator emlekkonyvebol (!) kiderul, ez egy nagyon kedvelt QTH kisebb-nagyobb csoportok szamara)

Novemberben megint megyunk Liechtensteinbe! (HA - QRP Contest - HB0/HA5RT/p)

73! CUL DE HB0/HA 4 DX/P - Tamas