IOTA 2002
PI4HQ

Tegnap este érkeztem vissza Goree Overflakkee-ról, ahol egy jót versenyeztunk ON5UM csapataval a PI4HQ hivójel mögé bújva.

Jimék a helyi cserkészcsapatot ebrudálták ki a táborukból, hogy versenyezhessenek! A hely a stellendami kiköto, éppen a Delta-muvek gátja mögött, az egyik oldalon egy roppant elegáns yachtklubbal, a másik oldalon pedig egy hajójavító muhellyel. A cserkészek rádiós kitelepülésekre ideális házában (hmm... ez már tavaly az LX5A-n is feltunt, hogy a cserkész objektumok kiválóak rádiózni. Ezt jobban ki kellene használni!) kapott helyet a két operátori munkahely. A házban volt egy kb. 20 személy befogadására alkalmas háló, egy nagy és modern konyha, egy étkezo, és egy felszerelt muhely.

Jiméknek az évtizedes Fieldday-tapasztalatukkal nagy gyakorlatuk van a kitelepüléses antennaszerelésekben és péntek délután néhány óra alatt összerakták az állomást, ami a következokbol állt:

A felso sávokon két TH3, 10m-es kitekerheto árbócokra szerelve, egymástól kb. 50m-re. Mindkét yagi boomjának vágeire egyhán felállitva egy-egy 8m-es pecabot volt erosítve, és közötte pedig egy 40m-es dipol lapult. A betáp pont a magillus meghosszabbításánál, kb. egy méterrel a Yagi felett volt. 80m-re a foállomásnak egy 10m-es pecabotra szerelt inverted L jutott, 2 elevált radiállal a kiköto vize felett. A pecabotot Anton ON6LL a vízbe olyan 10m-re benyúló stég végén egy kikötooszlopra szerelte fel. A szorzózóállomas egy kb. 6m-es magasságban kifeszítetett dipolt használt 80m-en.

Az antennarendszer megtervezésénél a fo szempont az volt, hogy a két állomás problema esetén felcserélheté, könnyen felépítheto és lebontható legyen.

Az osztóadó egy TS-850 volt, egy szebb napokat (es ifjabb csöveket) látott TL-922-vel (kb. 500W kimeno), a szorzózóállomás egy FT-1000MP egy házi kivitelu vágfokkal, amiben egy 3-500Z világított kellemesen. Ennek a kimeno teljesítménye szintén 500W körül volt. Mindegyik munkahelyhez tartozott még egy készlet sávszuro es koaxstub. A hasznalt program a CT 9.77-es verziója volt, aminek sajnos elég sok bosszató hibája rejlett az IOTA-n, de más multi-opra es DXclusterre alkalmas DOS-os program nem állt rendelkezésre. Az SDI egy nagyon kivaló program, de sajnos a Multi-opot nem támogatja.

Az operátori csapat ON5UM Jimbol, ON6LL Antonból, ON6CC (ex ON6ZX) Marcból, ON4IA Lucból és belolem állt. ON6LK Leo vállalta a szakács népszeru szerepét. ON1AFN Filipp intézte a számítógépeket és a clustert, és pontos statisztikákkal szolgált óránként, hogy melyik szorzót hol nem csináltuk meg, ON5GS Dirk pedig csupán eljött segíteni, és közben 2m-es Dxeléssel kisérletezett egy 9 elemes Yagival es 100W-al. Lévén, hogy a 2 rádióra elég sok operétor jutott, igy fix beosztés klszült, hogy mikor ki hol ült. Akármilyen is jól esett osztani az operátornak, az óra végén, 00-kor fel kellett állni, hogy átadja a helyét a következonek.

Én munkahelyi elfoglaltságom miatt csak szombat kora reggel csatlakozhattam a csapathoz, ahol már minden (beleértve a reggelit is) készen várt. A verseny elott még bemelegítésnek sikerült egy jót répázni 14-en PA1AG/p hivójellel, de már ekkor látszódott, hogy a jó ido nagyon rossz terjedéssel párosult. A hét eleji napkitörés még éreztette a hatásat, és azon a szélességi körön már ez nagyon elvitte a felsosávos terjedést (Dirk viszont óránként lelkendezhetett az északi URH-s DXeinek! :) )

A versenyt sorsolás alapján én kezdtem 14 SSB-n, majd a QRM elol menekülve 14 CW-n folytattam, ahol nagyon jó kis osztás alakult ki. Az operátori beosztás úgy alakult, hogy aki az osztó adó székébol kikerült, arra 1 ora piheno várt aztán mehetett másodoperátornak a szorzózó állomásra, majd egy óra múlván szorzózó operátornak, majd másodoperátornak a foadóhoz, és ha eddig nem aludt el, akkor visszaülhetett répázni. Ez a beosztás vasárnap reggelig fennmaradt, amikor is Jim es Marc elment lebontani az alsósávos
antennákat.

A versenyen hamar kiderült, hogy a felso sávokon kinlódni kell, 28-on talán ha 30 QSO volt félidoben, 21 megán is az I4-9A-S5-HA8-YO-OM8-SP7 gyurut kivéve nagyon gyengén jöttek az állomások. Különösen a JA irány volt nagyon nehéz. 14 volt a munkasáv, de 7 mega is nagyon jó volt, foleg, amikor meg lefekvés elott lejöttek az EU állomások a kimúló felso sávokról.

80m-en is nagyon sok állomás, és köztük számos DX hívott meg bennünket, ami szokatlan egy IOTA versenyen. Az évszakra jellemzoen a dél-amerikai állomások nagyon eros jelekkel jöttek.

Nagyon sok magyar állomás hívott meg minket, foképp 21 SSB-n, párral én beszéltem, de még többet csak sajnos hallottam. A logban végül is 71 HA QSO van, a legtöbbet a nagyon jól jövo HA1CW Gyuri csinálta velünk (6-ot!), ot követi HA0DU, HA0HW és HA1AD fejenként hárommal. Köszi fijugg, az esedékes Amstel-diplomát a következo találkozón átadom! :)

Sajnos a verseny végére elfogytak a hívó állomások, és az utolsó órában már elég sokat kellett CQzni egy-egy QSOért. Számomra a verseny fénypontja az elso órában 20CW-n az EU-répa, és a gyakran S9-es recsegés ellenére az esti 7 megás CW pileup volt.

Új volt a csapatnak a proaktiv szorzózás - azaz szorzó áthívása egyik üzemmódról vagy sávról a másikra. Magunk is szorzó lévén, ezért nem kellett sokat könyörgöni. A srácok tavalyi eredményéhez képest több, mint 100 szorzóval több született, amivel nagyon elégedett volt mindenki.

A végeredmény megfelelt az elvárásoknak, és 2450 QSOból olyan 7.5 millió pont kerekedett ki.

Az egész hétvége a szórakozás jegyében telt, és belefért még az esti kagylóevés is, és a verseny utáni szabadtéri grillezés is. Belga csapat lévén, semmi mellol nem maradhatott el a kizarólag otthonról hozott alapanyagból készült sült krumpli sem. :)

Mindent összevetve, nagyon jól sikerült hétvége kerekedett ki az idei IOTA versenybol. Hasonlót lehetne talán-esetleg egy HA-teammel jövore Olaszországból vagy az Adriáról???

Pitman Zoltán,
HA1AG
2002. Augusztus 2.

 

csik

 

Fotóalbum

 

Vissza