HA7TM/PT7 Fortaleza Brazília 2004. február 02-18.

2003. Szeptember vége felé megfogalmazódott bennem, hogy a téli hidegek elkerülése végett elkenne utazni valami melegebb vidékre. És akkor esett a választás Brazíliára de mivel Rádióamator vagyok, tehát rádiózni is szeretnék. Elkezdtem intézni az engedélyt. Itt HA-ban kezdtem eloször a puhatolózást, és akkor kaptam az Infot a HA1SZ Jóskától, hogy próbálkozzak a PU2KER Gyurinál. Nagy nehezen végül is sikerült felvennem vele a kapcsolatot. És neki szegeztem a kérdést. Megígérte, hogy utána néz. Elküldtem az adóengedélyem az útlevelem és a HAREC engedély másolatát.
Az elso reagálás az volt, hogy persze igen....... Aztán jött a hideg zuhany.
Info az volt nincs a két ország között (reciprok). Nem is tudom minek kéne én Brazil hívójelet akartam. Nagyon sok levél oda vissza, míg nem kisütötték, hogy egy rádióklub befogadó nyilatkozat alapján lehetséges lenne a rádiózás. És ekkor figyelt fel rám a PT7VOI Sidnei és megadta a befogadó, nyilatkozatott, és így meg kaphattam a HA7TM/PT7 hívójelet. Igaz volt egy nagy kérése ugyan is o egy régi öreg rádiókat gyujto amator és kérte, hogy vigyek neki egy HA-ba készült rádiót. Végül sikerült beszerezni egy ORION 222, amit a HA7XD Pista Om tol kaptam.
2004. február 02. felpakoltam 1db IC706 1db 110/220V táp 1db 4 Band DUNAX Gp antenna és a hozzávaló apróságok. Na meg az Orion rádió. Bp-en Ferihegyen a vámosok röhögo görcsöt kaptak, amikor meglátták az öreg rádiót. 15 órás repüloút után meg érkeztünk Fortalezeba. A Brazil vámosok miszlekre szedtek, és folyamatosan vigyorogtak, hí.......
De minden különösebb probléma nélkül tovább engedtek. A repülotéren várt minket a PT7VOI és felesége. Elfuvaroztak a szállodába, meg beszélte az antenna felszerelését a tetore. Az elso meglepetésem, hogy nem 110V, hanem 220V van. Átállítottam a tápot 220 voltra és bekapcsoltam. Ekkor nagy durranás rövid szikra, hosszú füst, lottek a tápnak.
Egy éjszaka kétségek között most mi lesz ezért cipeltem a rádiókat. Másnap reggel egy telefon a PT7VOI-nak, hogy nagy a baj. Ö meg nyugtatott, hogy majd segít. Majd úgy dél felé jön egy telefon a recepcióra, hogy keresnek. A PT7BZ Elizió keresett. Kérdezte, hogy tudnák-e találkozni hát igen az idom, mint a tenger mert a rádióm süket. Majd úgy 20 perc múlva megérkezett. Neki is elmondom a gondom ö csak, mosolyog mivel már tudott az esetrol.
A hona alá kapja a tápot és betuszkol az autójába és megyünk a QTH-ra közbe meg mutogatja az ott élo amatorök antennáit, amik láthatóak. Megérkezve lehangolja a készülékét és beültett, hogy rádiózzak csak nyugodtan, amíg ö megnézi a tápot. Na kapva az alkalmon na meg a 600W-on és a 6 elemes Yagin 21 Mc elso QSO egy helyi amator PT7VB
Majd 18 Mc es rögtön hív az elso Magyar állomás HA1DAE majd rögtön 7UG, 8UT, 1TNX 0HV, 5AGS, és persze dolnek az EU állomások a DXclusterbe 5 -6 percenként feltunik a hívójelem. Élvezem az EU pileup-ot hi...... Közbe Elizió hozza a tápot, és nagyon ingatja a fejét. Sri a táp itt nem javítható gyári hibás volt. Na mondom itt a vég. És akkor a polcról levesz egy eredeti ICOM 706 Tápot a hona alá vágja és mehetünk vissza a szállodába. Na persze közben a legjobb vendéglátásba részesülök. Másnap reggel feltelepítettem a Dunaújvárosi Gp antennát az 5. emeletre, a tetore. Az SWR egybol bejött.

21Mc próbáltam rögtön egy CQ elengedni amikor, vételre mentem nem akartam hinni a fülemnek, hogy annyi állomás hívott alig értettem oket. Olyan laza 1 óra után már közel 200 qso volt. Éjjel fent, maradtam, hogy milyen lehet a 40 méter. Akkora nagy pileup sikeredett, hogy alig bírtam az állomásokkal elég nagy káosz volt néha. Sri UP-tatni nem tudtam mivel ez az Icom zsebrádió erre nem igazán alkalmas. De azért néha hoztam a 120-150-es átlagot. Egy USA egy EU kb. ilyen arány volt. Persze közbe lementünk a homokos tenger partra fürödni. Mind össze 3 óra alatt ropogósra sültünk. Olyan nagyon, hogy este jött a PT7VOI, hogy menjünk velük vacsorázni de, ezt el kellet halasztani, mert tetotol talpig égett a borünk hi.....
Másnap délbe megérkezett a PT7BZ Elizió és elcipelt egy amator találkozóra
Beültünk 5 en egy terepjáróba és elmentünk a Fortalezai verseny QTH ZY7C-ra
Majd egy ebéd és újabb QTH látogatás a PT7CB -nél
itt baráti beszélgetés Majd vissza a szállodába. Este megjelent a PT7VOI és felesége közölték nincs kifogás, megyünk a Krokko bárba rákot enni, na meg mulatni. Mit lehet tenni, beleegyeztünk. Nagyon jól sikeredett a vacsora. Másnap megjelent a PT7YV Robertó és ö cipelt magával ez így ment a 2 hét ott tartózkodásunk alatt.
Már kinosá vált persze fizetni sehol nem engedtek, igaz a kaja nagyon olcsó.
Közben a tápot elküldték Sao Pauloba javításra, 5 nap után meg érkezett. De sri továbbra se volt jó, mert, most meg ha bemelegedett, akkor visszaszabályozta magát, és brummos lett az adásom. Újra tápegység csere. Gondoltam is magamba, na még mi jöhet már túl vagyunk egy 3 napos hasmenésen, amit katasztrófa meg élni.....hi. De Sendnei felesége ápolóno és rögtön szerzett ide való gyógyszert, ami segített is.
80 méteres sávra nem volt nálam antenna de az antenna tunner szinte mindent lehangol, és mivel meg hallottam egy 6W callt Cq-zni azonnal lehangoltam. Sikerült is a QSO de késobb egyszer csak elcsöndesült a sáv és az SWR végtelen lett. Sejtettem, hogy itt valami baj van, Telefon a HA4XG Gézának ö rögtön mondta a hibát sri elszállt a fojtó, ami a statikus töltéseket levezeti nem probléma kicsípni és mehet a szekér tovább. Végül is közel 5 ezer qso lett. A részletes eredményt még nem tudom, mert sri bekel vinni a számítógépbe, mert a laptopot itthol kellett hagyni, mert így is túlsúlyosak voltunk. Február 16.-án, a minden napos QRX után, amit a fiammal HA7JHM-el tartottunk lebontottam az állomásomat. Majd úgy délfelé megjelent Elizio a tápegység-ért és közben
Nagyon szemezett a Dunax Gp vel a vége az lett, hogy ott hagytam neki. Kéthét történése kb. ez volt persze közbe nagyon sok városnézo és hasonló túrán is részt vettünk. Majd 17 én újabb 15 órás repüloúttal sikeresen haza érkeztünk.
Nagyon köszönöm a Brazil Rádióamatoröknek a segítséget a Magyar Rádióamatoröknek, akik végig kisérték a kinnlevo idomet és összeköttetés létesítettek velem nem akarom itt felsorolni, mert nagyon sok HA hívójel volt.

Amator Üdvözlettel Tibi HA7TM